Helig birma

Helig birma är en maskad katt med medellång päls. Den har färg på ansiktet, benen och svansen medan kroppen är ljus. Kroppen borde ha en gyllene ton men det är okej och normalt om katten har lite maskens ton på kroppen. Birman, som de andra medellånghåriga katter, har längre päls runt halsen och också en fin buskig svans. Birmans pälskvalite är mjuk men den får inte vara ullig. Ofta har kastrater den vackraste pälsen men pälsens längd varierar. Några katter har bästa pälsen på vintern och andra på sommaren. Pälsen kan också bli mörkare med tiden.

Birmans huvud har mjuka linjer. Dess kinder är mjuka och lite rundade, också pannan är lite rundad. Huvudet är ganska brett och hakan ska vara kraftig.

Profilen ska inte vara rak och nospartiet och pannan borde vara lika långa. Några birmor har också en romersk näsa. Pannan och hakan verkar mycket på hur profilen ser ut.


Öronen ska vara ganska små och rundade. De får inte ligga för tätt intill varandra.


Ögonen får inte vara helt runda utan hellre ovala. Färgen är blå, ju djupare desto bättre. Ögonen får inte ligga för nära varandra. Ögonens form och storlek är en viktig del av birmans uttryck.


Birmans typ är kraftig. Deras kropp ska inte vara för lång utan de ska hellre se ut lite robusta. Benen är starka och ganska korta. Benstommen ska också vara kraftig. Också i denna ras är hanarna större och massivare än honorna. Svansen är medellång.


Pälsen är medellång och mjuk. Masken ska vara jämn. Den borde ha samma ton på svansen och benen som på ansiktet. Paddor ska ha både det röda (rött/creme) och det svarta (brunt/blått/choklad/lila) tydligt på masken. Kontrasten mellan kroppen och masken ska vara tydlig. Kroppens färg borde vara ljus.


Birmorna har vita sockor och kilar som andra raser inte har. Sockor får vara lite högre på bakbenen men ideala sockor är symmetriska. Kilar är på bakbenen och de ska helst se ut som V tvärtom.


Sockor och kilar är viktiga för en birma men de räcker inte att göra en katt birma. Framför allt handlar det om typen och uttrycket. Birmor ska ha "birmalook".


FIFé har accepterat 20 färger för birma: brunmaskad, blåmaskad, chokladmaskad, lilamaskad, rödmaskad, crememaskad, brundsköldpaddsmaskad, blåsköldpaddsmaskad, chokladsköldpaddsmaskad, lilasköldpaddsmaskad, bruntabbymaskad, blåtabbymaskad, chokladtabbymaskad, lilatabbymaskad, rödtabbymaskad, cremetabbymaskad, brunsköldpaddstabbymaskad, blåsköldpaddstabbymaskad, chokladsköldpaddstabbymaskad och lilasköldpaddstabbymaskad.